Gondolatok a siklóernyőzésről

A siklóernyős repülés áll a legközelebb ahhoz hogy valóban olyan szabadon repülj mint egy madár. A gyártók folyamatos fejlesztéseiknek köszönhetően ma már könnyedén és biztonságos módon élhetjük át a repülés varázslatos érzését a lehető legegyszerűbb formájában siklóernyővel.
Egyszerűen csak terítsd ki az ernyőt egy domboldalon vagy hegyoldalon, a zsinórzat segítségével húzd a fejed fölé majd fuss néhány lépést mint egy sárkányrepülővel és emelkedj a magasba.
A levegőbe kerülést követően a pilóta a felszálló légáramlatok segítségével képes akár több órát is a levegőben eltölteni, sőt tapasztaltabb pilóták az emelkedő légáramlatok folyamatos kihasználásával komolyabb távolságokat is megtenni. (Magyarországon 280km a rekord, a világrekord 520km)
Siklóernyővel a leszállás rendkívül egyszerű dolog akár pár méteres kis helyekre is precízen benavigálható. Nincs még egy olyan repülőeszköz amely képes felszállni és leszállni kisebb tisztásokról és elfér egy hátizsákban. A siklóernyőzés ma az egyik legnépszerűbb módja a könnyű repülésnek az egész világon.
A siklóernyős szárny nekem a legnagyobb ajándék az élettől, egész gyermekkoromon át tartó álmom vált valóra vele, ízelítőt ad a szabadságról a szellemnek....

KIKNEK AJÁNLJUK?

Bárki megtanulhatja és bárki lehet siklóernyős pilóta hiszen a képzés nem túl megerőltető és egyáltalán nem bonyolult továbbá nem igényel semmilyen különleges  előképzettséget vagy adottságot. Ha megtanultál kerékpározni síelni vagy autót vezetni akkor az siklóernyőzéssel sem lesz gondod.
Van egy további fontos dolog ami meghatározza azt hogy milyen ütemben haladsz majd azon a bizonyos létrán ez pedig a készség és az erőnlét. Bár a siklóernyőzésben a megfelelő elméleti tudás sokkal fontosabb mint a fizikai kondíció, de azért az utóbbi sem elhanyagolható. Fontos hogy fizikailag és szellemileg is éber és felkészült legyél. Ahhoz, hogy sikeres legyél a tanfolyamon-és később mint haladó siklóernyős pilóta, képesnek kell lenned arra hogy a repülések alkalmával állandóan mindenhol és mindenből tanulj...
A másik szükséges dolog az "idő". Ne feledjük hogy a madarak több millió év alatt tanultak meg repülni, ne gondoljuk azt hogy mi pár hónap vagy év gyakorlás után megtanulhatjuk azt készség szinten... A fokozatosság itt is mint minden repülős sportban elengedhetetlen.

Nézzünk pár adottságot amik fejleszthetőek:

Térbeli tájékozódás:
Szükséges hogy a levegőben helyesen megítéld a távolságokat és a körülötted lévő repülőeszközök mozgását és várható irányát, valamint érzékeld hogyan mozog egy tárgy az adott 3 dimenziós térben.

Lelki szempontok, avagy a leghasznosabb tulajdonságok többnyire mentálisak:
-A jó ítélő képesség,
-a személyes biztonság szem előtt tartása. (józan ész)
-A képesség, hogy ésszerű döntéseket tudj hozni.
-A pozitív hozzáállás.

Pszihikai felkészültség:
Képesnek kell lenned arra, hogy a tanfolyamon az oktatód utasítására vagy később az időjárás szeszélyeinek köszönhetően egy nap akár többször is felmássz a dombon ami kicsit megerőltető. Persze ez főként csak a kezdeti tanuló időszakaszban van így, de a tanulás úgy a leghatásosabb és legszórakoztatóbb ha az ember nem fél beleadni minden erőfeszítést:)

Orvosi alkalmasság:
Magyarországon 2-es szintű orvosi engedély szükséges!II. Privát (PPL) kedvtelési pilóták, légiutas-kísérők repülő-orvosi vizsgálatai (2. Eü Osztály) info: www.reporvos.hu

Korosztály:

Nincs korhatár igaz 18 év alatt az adott ország úgynevezett szakági főpilóta külön engedélye kell, de nincs akadálya ha a szülő is beleegyezik. A tanfolyamon résztvevők korosztálya elég széles skálán mozog, a növendékek tizenéves tanulóktól kezdve nem ritka esetben a 60-70-es éveiket taposó pilótajelöltekből áll.
Megfigyelésem szerint a legtöbb aktív pilóta a korcsoport közepén a - harmincas - ötvenes éveiket taposó emberekből tevődik össze és nem ritka, sőt rengeteg aktív pilóta található az 50 feletti idősebb korosztályban.

A SIKLÓERNYŐS FELSZERELÉS:

A siklóernyő egy igen fejlett evolúciós siklórepülőgép, mely hasonlóan minden más merev szárnyú siklórepülőhöz képes a levegőben maradni és mobilitását, kis súlyát valamint remek irányíthatóságát kihasználva olyan helyeken is le és felszállni ahol semmilyen más légijármű. Az egész siklóernyős felszerelés (szárny, beülő, sisak,műszer) maximum tömege kevesebb mint 10-15 kiló, és könnyen elfér egy közepes hátizsákban. A siklóernyő szárnyat önmagában rip-stop nylon anyagból gyártják, és a kupolára erősített erős Kevlar / dynema zsinórokon keresztül kapcsolódik a beülőhöz. Minden siklóernyőt terhelés vizsgálatnak vetnek alá.

A beülőben ülő helyzetben elhelyezkedő pilóta biztonságát úgynevezett gerincvédő protektorok is biztosítják, a beülővel akár több órás repüléseket végezhetünk hiszen a beülők gyártásánál több biztonsági és aerodinamikai szempont mellett a kényelem a fő cél. A pilóta számos pozíció közül választhat az ülés dőlés maximális mélységét illetően.
Siklóernyők besorolása a pilóta súlyától függ, valamint a pilóta tudásának szintjétől. Egy azonos típusból általában különféle súlyhatárú ernyőket gyártanak.
A siklóernyőket tesztelik az előforduló vészhelyzetekben is, és kezdő - haladó- vagy verseny kategóriába sorolják az adott típust.

MI A KÜLÖNBSÉG A SIKLÓERNYő ÉS A SÁRKÁNYREPÜLő KÖZÖTT?
A siklóernyőt gyakran összekeverik a sárkánnyal. A siklóernyők tömege kb 6-8 kg, és nincs benne merevítés szemben a sárkányosok által használt fémrudakkal kifeszített háromszög alakú szárnyal. A siklóernyő formáját tekintve hasonlít az ejtőernyőhöz de annál lényegesen nagyobb a felülete. Rip-stop Nylon ból készül (megerősített és poliuretán bevonattal kezelt, ami nem porózus), merev részek nélkül. A szárnyat a benne áramló levegő nyomása tartja nyitva. A rögzített merevített szárnyú sárkányok nem annyira mobilis, fizikailag nehezebbek szállításukhoz elengedhetetlen az autó. A sárkányrepülőnek nagyobb sebessége, és ennélfogva jobb siklási tulajdonságai vannak, de a jó repüléshez nekik erősebb szélviszonyok kellenek.EJTőERNYŐ VAGY SIKLÓERNYŐ?
Az ejtőernyők célja csak a leereszkedés, a biztonságos földet érés. Az ejtőernyő tulajdonképpen egy visszatérítő rendszer, egy hosszabb rövidebb zuhanást követően az ejtőernyős kinyitja ernyőjét, és nyitott ernyője segítségével biztonságos sebességre lassul majd egy pár perces süllyedés után könnyedén földet ér.Ezzel szemben a siklóernyő pilóták startolás után emelkedni szeretnének, ezért a szárnyukat melyek jóval nagyobb méretűek egy ejtőernyőnél egyszerűen beleirányítják az emelkedő légáramlatokba és abban körözgetve cikázva akár a felhőkig emelkedhetnek és több órát is a levegőben tölthetnek.


 
HONNAN UGRANAK?
NEM! MI NEM ugrunk :) Az ejtőernyősök a repülőgépből ugranak ki és a zuhanás a céljuk, mi könnyedén elemelkedve startolunk különböző hegy vagy domboldalakról és a légáramlatokat kihasználva emelkedünk akár több ezer méteres magasságba...MIT KAPOK A SIKLÓERNYőZÉSTőL?
Ha egyszer megérzed az izét a repülésnek, azután úgy fogsz itt a földön járni hogy szemed folyamatosan az eget kémleli, mert ott jártál fent, és oda vágysz vissza. Mondta Leonardo Da Vinci
Egy siklóernyővel tényleg úgy repülhetsz mint egy madár - Szabadon, bármikor amikor az időjárás megengedi. Nem kell hozzá kiszolgálószemélyzet se repülő, ezzel a szárnyal a lehető legszabadabban élvezheted a repülést hétvégente a barátokkal a környék hegyeinek lejtőin, vagy akár komolyabb kihívásokat keresve a világ legjobb repülős helyein. Egyszerűen csak fogod a zsákod és irány a hegy.
A siklóernyőzés egy bizonyos szint után sok mindenre tanít. Megtanít többek között nagyon gyorsan dönteni, sokszor nevel a lemondásra(a józan észt szem előtt tartani). Gyakorlott pilótáknál távrepülések alkalmával hosszabb siklások közben sokszor idéz elő meditatív állapotot. a legtöbb repülés "meditatív" részében új dolgok fogalmazódnak meg... Több órás távrepülések közben a jelenben élsz. Csak döntést hozol és várod a következményét- hogy aztán újra arra az emelésbe
kerülj és végre magasan jöjjön a jól megérdemelt meditatív siklás ahol van idő elmélkedni azon hogy hogyan tovább merre menjek hol fog emelni meddig jutok. Ez a hely tényleg egy másik világ.HOGYAN REPÜL?
Siklóernyők is légi járművek, ugyanazon elv alapján repülnek mint az utasszállító repülők a fejünk felett az égen. az aerodinamikát kihasználva a szárny a pilótára ható gravitációs vonzáserőt vízszintes sebességgé alakítja át. minden siklóernyőnek van egy bizonyos sebessége és nyilván minden egyes megtett méter bizonyos sülyedéssel is jár. az adott szárny siklását a siklószám jelzi ami tulajdonképpen annyit jelent hogy az adott ernyő 1 métert süllyedve hány métert tesz meg vízszintesen haladva, tehát hányadosa a magasságnak a megtett út. Két darab úgynevezett fékzsinórral irányítjuk az ernyőt, ha mindkettőt egyszerre húzzuk akkor lassul az ernyő, ha csak az egyik oldalt húzzuk akkor elfordul a húzás irányába. Egyébként a siklóernyő akkor a legstabilabb ha normális mértékben meg is van terhelve. A  siklóernyő sokkal stabilabb és barátságosabb a levegőben a testsúlyunkkal terhelve mint a földön terheletlenül hánykolódva ezért fontos a szárny kezelésének alapos gyakorlása.

MENNYIRE BIZTONSÁGOS?
Sokat hallani a médiában siklóernyős balesetekről a szomorú igazság azonban az hogy rengetegen vágnak bele a siklóernyőzésbe mindenféle tanfolyam vagy előképzettség nélkül, vagy akik már vizsgázottak sokszor vállalnak be olyan időjárási körülményeket amely a tudásszintjükhöz képest jóval magasabbat kívánna meg. Persze vannak veszélyei a repülő sportnak mint minden más hasonló speciális tevékenységnek de mára már tény hogy a siklórepülés ha ésszel csinálja az ember biztonságosabb mint az autóvezetés. A vadi új felszerelések a csillagos égig vándorolnak ár szempontjában, de viszont a lehető legtöbb újítást, kényelmet és biztonságot kínálják.

FÉLELMETES AZ ELSŐ REPÜLÉS?
Egy nagyon gyakori kérdés, és a válasz "Nem, egyáltalán nem! A képzés az ernyő kezelésének elsajátításával, majd a fel és leszállás begyakorlásával folytatódik, végül fél órás önálló repüléssel vizsgázol. A kezdeti repülési kísérletek egy enyhe lejtőn történnek és csak fokozatosan haladunk a nagyobb magasságok felé. A tanfolyam célja hogy egy olyan szintre juttassunk el ahonnan már önállóan is biztonságosan fejlődhetsz tovább...
Ha az ember tiszteletben tartja az alapvető szabályokat és a józan észt szem előtt tartva képes a természeti erőkkel egyensúlyba kerülni, akkor kijelenthetjük hogy ez egy szelíd kaland ami csendes és békés. Mint minden más repülősportban itt is van egy kockázat , de ha betartod a szabályokat, valamint tiszteled az elemeket és fel tudod mérni a saját korlátaidat akkor nincs is kockázat.
Az oktatás során a repülés szabályozott feltételek mellett folyik ahol a döntéseket az oktató hozza, fejlődésed során a tanfolyam végére a döntéshozatal már a te kezedben lesz.
Az elmúlt 10 évben betartottunk minden egyes szabályt, még olyat is ami néha kényelmetlen volt, de ez lehet az oka a 100%-os biztonsági eredményeinknek mivel a legrosszabb ami történt, egy boka rándulás volt.

MENNYIBE KERÜL A FELSZERELÉS?
Itt is mint mindenhol az extrákat, a kényelmet és a minőséget kell megfizetni. Általában az új ernyők (ezek a legfrissebb fejlesztésű egyre könnyebbek, és gyorsabbak,biztonságosak,magas minőségi elemekkel)1800-2200euró használt, de még nem öregebb 8évnél,és jó állapotban van 80000-tól 250000 forintig,itt is az évjárat, és a márkanév, valamint a biztonsági szint függvényében alakul az ár.... a lényeg hogy 200000 ezer forintból már ernyőt+beülőt lehet venni és ez elég is a kezdéshez. Egy normális bicikli vagy sífelszerelés sem olcsóbb és itt mégiscsak repülésről beszélünk.

MI KELL HOZZÁ?
Elszántság és idő... Ruházatot illetően mi javasoljuk, hogy viseljen teljes hosszúságú nadrágot és hosszú szárú ne túl nehéz cipőt a tanfolyamon. A legjobb egy közepes túrabakancs. A tanfolyam idejére a többi felszerelés biztosítjuk. Lesz beülőd, sisakod és rádiód valamint a tankönyved, leckéd...

HOGYAN VÁGJAK BELE?
Ha  úgy érzed ez neked való és belekóstolnál a gyakorlatban is ne habozz jelentkezz itt...

 
 

Tandemrepülés kupon

Ne a tárgyakat, hanem az élményeket gyűjtsd! Siklóernyős Tandemkupon ajándék videófelvétellel.

részletek itt...